Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Notícies de bàsquet

El sot (Joan Dàvila)

nou malgrat confidencial

El Blog de la Revista Som-hi!

El bloc de l'arbreda

Campassol & Feliciano

Des del Castell

malgrat tot de mar

Han perdido el Norte


El Bàsquet a Catalunya

L'escolapi Eusebi Millán, coneixedor d'aquest esport arrel de la seva estada a Cuba fou l'introductor del bàsquet a Catalunya l'any 1922. El 1924 es creà la Federació Catalana de Basquetbol.

El primer campionat de Catalunya, format per una lliga de 8 equips disputada el 1923 la va guanyar Societe Patrie. El 1924 va guanyar l'Europa. El 1925 va guanyar el Futbol Club Martinenc. El 1926 va tornar a guanyar l'Europa. El 1927 torna a guanyar el Martinenc i el 1928 el Laietà per primera vegada.

La selecció catalana disputa el seu primer partit el 25 de març de 1927 al camp de futbol del FC Gràcia, contra l'equip argentí de l'Hindú de Buenos Aires. Aquests últims es van emportar la victòria per 16-50 en un encontre on el resultat va ser el menys important, puix en realitat el partit va significar un moment clau en el coneixement del bàsquet a Catalunya

Badalona es va convertir ben aviat en la localitat catalana on més popularitat i tirada obtingué el bàsquet. El primer equip català de renom conegut fou el Club Esportiu Laietà i posteriorment altres equips com el Joventut de Badalona, el Picadero J.C. de Barcelona i la secció de bàsquet del Futbol Club Barcelona foren els principals equips catalans que disputaren els primers campionats de lliga espanyol enfrontant-se a conjunts com el Real Madrid, l'Estudiantes del col.legi Ramiro de Maeztu de Madrid o la Societat Deportiva Kas de Bilbao.

Posteriorment, el Sant Josep de Badalona, el Círcol Catòlic de Badalona, la Unió Deportiva Recreativa de Pineda, el Bàsquet Manresa, el Club Bàsquet Granollers i, més recentment, el Club Bàsquet Girona i el Club Bàsquet Lleida han estat també equips d'èlit del bàsquet espanyol competint aquests últims en la Lliga ACB (Associació de Clubs de Bàsquet).

En la màxima competició europea cal destacar que dos equips catalans han aconseguit ser-ne campions: el Joventut de Badalona el 1994 i la secció de bàsquet del FC Barcelona el 2003.

Pel que fa a jugadors catalans cal destacar-ne un parell per sobre de la resta per haver jugat en la NBA, es tracta de Pau Gasol (escollit número 3 del draft de la NBA) i Raül López.

En bàsquet femení caldria destacar l'equip Universitari, ara anomenat UB Barça després d'un acord de col·laboració amb el FC Barcelona. L'UB Barça ha estat un referent de la lliga femenina espanyola aconseguint diverses copes de la reina i diverses lligues.

2 comentaris:

més bàsquet ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Hola,

Fer una petita aclaració, i es que no es correcte dir que el Club Bàsquet Lleida ha militat a l'ACB, doncs aquest fet es del tot impossible, doncs el Club Bàsquet Lleida es de bàsquet femení esclusivament. Doncs el club al qual us referiu es el CLUB ESPORTIU LLEIDA BASQUETBOL.

Es per evitar incidencies i mal entesos.

Play Basketball

Sorry, you will need the <a href="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer/" target="_blank">Flash Player</a> to play this game.
Add Games to your own site

Fotografies: Premià de Dalt / Aecam "1"

Fotografies XI Torneig Eusebi Millan - Mataró"07